Tequila

Náš barman Vás zve!, TOP Tequila  na dárkovém alkoholu v Praze za nejnižší ceny s možností osobního převzetí nebo dopravy po Praze až do domu. Přímý prodej destilátů z Mexika, především alkoholu Tequila, Mezcal ze 100% agáve, kvalitní Sotol, značkový Rum a Whisky z celého světa. Máme v nabídce více jak 360 druhů. Tento mexický destilát označen na etiketě jako tequila, musí dle zákona být vyroben:

  • ve stanovené oblasti (Mexiko, stát Jalisco)
  • předepsaným způsobem (minimálně 51 % zkvasitelných cukrů musí pocházet ze schválené modré agáve)
  • ze schválené suroviny

Jde opravdu o tequilu?

Na každé etiketě autentické tequily z Mexika musí být uvedeno:

  • kdo tequilu vyrobil, případně kdo ji vyváží
  • symbol NOM
    (označení pro Normas Official Mexicana) a čtyřmístné číslo, které potvrzuje shodu s mexickým standardem – Official Mexican Standards
  • symbol CRT
    (Consejo Regulador de Tequila) výroba kontrolována úřadem pro tequilu
  • symbol DO a dvojmístné číslo
    doklad o souladu použití názvu tequila s geografickým původem a technickými požadavky
  • označení DGN
    (Direction General de Normas) objevuje se jen výjimečně, používá mexická vláda jako známku kvality a původu

Tequilu můžeme nazvat exotickým drinkem s historií stejně starou, jako je země, ze které pochází. V Mexiku se s ním pojí mnoho příběhů, dobrodružných románů, legend i bajek. Podle staré legendy byla prvním objevitelem medové vody z rostliny Maguery žena – indiánka Mayahuetl z kmene Olmeků. Její manžel, indiánský sedlák Patecatl, potom kvasil tuto medovou vodu pro potěšení bohů, kněží a válečníků. Mayahuetl byla podle starých textů první, kdo nabídl vyrobený nápoj králi indiánských kmenů Montezumovi. Tequila získala své jméno podle jednoho z měst, ve kterém je vyráběna. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Ti v kraji obdrželi dostatek půdy a začali budovat své farmy a domy. Později bylo území předáno majoru Juanu Lopezu Villasadovi, který již měl zkušenosti s pěstováním cukrové třtiny a modré agáve. Současně s nárůstem počtu obyvatel se i zvyšovala výroba tradiční tequily. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým drinkem a přinesla tak slávu malému mexickému městu s 15.000 obyvateli. První tequila byla exportována roku 1873, kdy byly tři barely poslány do Nového Mexika. V této době již existovalo ve městě Tequila patnáct malých lihovarů, které vyráběly tento tradiční nápoj. Roku 1893 získává tequila ocenění na světovém veletrhu v Chicagu a roku 1910 na veletrhu v San Antoniu. Od této chvíle stoupá produkce a export tequily každým rokem. Dnes je tequila vyvážena do více jak 80 zemí na celém světě. V Mexiku se tequila pije přímo ze sklenice. Spolu s tequilou se podává sůl a plátky citronu, které se vymačkávají do sklenice. Mexičané poté tequilu usrkávají, aby vychutnali její nezaměnitelnou chuť.

Tequila se také hodně používá pro přípravu svěžích exotických míchaných nápojů, z nichž k nejznámějším patří Margarita